Wednesday, August 2, 2017

Gaut tak boleh makan ayam

Dulu Doktor banyak berpesan, jangan makan daging merah, tapi daging putih boleh. Jadi ayam tergolong dalam kategori daging putih.

Jadi saya rasa boleh la makan...

Saya start diet atkins dengan makan ayam dalam 5 ketul sehari. Tapi gaut saya semakin bertambah. Saya pun cek darah, tahap uric acid sangat tinggi melebih 2 kali ganda dari paras normal huhu.

Sendi dekat ibu jari membengkak tidak surut-surut walaupun telah makan ubat dan injek lagi.. akhirnya saya google, memang diet atkin sukar untuk orang yang kena gaut.

Jadi kena kurangkan pengambilan ayam dan ikan. Sehari mungkin boleh ambil paling banyak seketul. macam-macam tak boleh makan sekarang... entahlah...

Diet atkin selama 4 hari, alhamdulillah turun 4kg.. sekarang ingat nak beralih kepada diet kalori. limit pengambilan 1500 kalori sehari.

Sunday, July 23, 2017

Makanan yang menyebabkan Gout

Saya sudah mengalami penyakit Gaut ni sejak berumur 22 tahun dan sekarang, hampir setiap bulan saya kena gaut. Bila bekerja, setiap bulan mesti ada satu hari MC. Kalau teruk, 2 harilah MC. Bad rekod jugalah kalau isik ada MC setiap bulan.

Punca yang saya rasa cepat kena gout adalah:
1. Makanan. memang selalu mak masak seafood, dan selalu makan kambing bbq masa belajar kat australia tahun 2007-2008. Kena gout tahun 2009. Ingatkan sakit terseliuh ke apa, tapi bila makan ubat tahan sakit abah saya punya, sakit kat sendi tu hilang.
2. Genetik sebab abah saya ada gout start umur 40 tahun.
3. Gemuk.. berat saya memang dalam 90kg-110kg

Sepanjang 8 tahun ni, saya test banyak benda yang saya makan akan menyebabkan gaut. antaranya:
  1. Daging merah - daging lembu, kambing, rusa
  2. Ikan besar seperti ikan tenggiri, ikan merah, ikan keli
  3. Ikan sardin dan telur ikan
  4. Sayuran seperti cendawan, tomato, bunga kubis, brakoli, kubis,
  5. Roti, semua jenis roti sebab ada yis
  6. Susu
  7. pati buah delima
  8. habatus sauda
  9. Bayam, saya test macam tak kena sangat gaut tu
  10. Semua kekacang seperti kacang tanah, kuaci, oat, soya, kaca peas, jagung
  11. kicap
  12. umbisi seperti kentang, ubi kayu, keledek. karipap pun takleh makan
  13. pisang - pisang goreng, cekodok pisang, apam pisang
Benda yang boleh makan ialah:
  1. ayam
  2. telur ayam
  3. nasi
  4. ikan kembung/selar




Ada satu produk saya makan, kurang sikit kena gaut iaitu mengkudu bismi. http://bismijusmengkudu.blogspot.my/

Bapa saya makan pun tak kena gaut sejak 3-4 bulan yang lepas, Raya 2017 ritu dia tale daging rendang sepinggan pun, masih tak kena. tapi saya kena gak lah sebab banyak sangat makan kuih. uric acid saya sentiasa tinggi setiap bulan..

dulu pernah nak diet kononnya dan makan out waktu pagi dan malam, last-last kena gak gaut.

mulai esok 24/7/2017, saya nak start diet atkins. baru tau ada diet atkins 2 minggu lepas. sekarang berat 99.8kg, insyaallah nak set berat 70kg dalam masa 3 bulan. mohon doakannyer.


Sunday, January 25, 2015

UPAH BUAT ASSIGNMENT 2015

Berikutan link blog saya: http://jangn9.blogspot.com/2014/06/upah-buat-assignment.html mendapat sambutan yang menggalakan, maka saya nak tulis serba sedikit pasal tajuk ini.

Terima kasih kepada yang menghantar assignment kepada kami melalui email bukucerita2000@gmail.com

Assignment/tugasan yang diterima bertalu-talu. Setiap hari mesti ada email.

Memang kekadang kami tidak dapat reply email pada hari yang sama email itu diterima. Kadang-kadang kami busy, kami keluar pergi jalan-jalan, balik kampung dan sebagainya. Untuk makluman, kami kena baca soalan assignment yang dihantar dahulu sebelum kami reply email.

Apabila sudah baca dan faham apa requirement, barulah kami reply sama ada boleh buat atau tidak.

Tapi kalau repeat customers hantar assignment, kami menerima je, sebab kami tahu bahawa pembayaran mereka sangat baik. TERIMA KASIH kepada semua repeat customers.

Kadang-kadang kami pun tak sangka jika ada customer dapat markah penuh, seperti testimoni gambar di bawah ini.




Kami jamin akan beri komitmen yang terbaik. Kalau tidak dapat full mark, mungkin tuan/puan dapat markah yang ok, insyaallah.

Namun, tuan/puan kena juga berusaha. Jangan bergantung harap kepada orang lain untuk membuat assignment. Kami hanya mahu menolong jika anda tidak ada masa atau kekurangan masa oleh kerana banyak hal seperti bekerja dan hal keluarga.

Jika anda mahu cemerlang dalam pelajaran mungkin ada boleh mengikuti blog ini: www.rahsiabelajardiuniversiti.wordpress.com

Saya sendiri yang menulis blog tersebut dan saya menjual ebook  tentang kecemerlangan di Universiti disitu.

Semoga tahun 2015 membawa kejayaan bagi kita semua.

Terima kasih.

Friday, June 20, 2014

Upah Buat Assignment

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.

Saya seorang graduan Sains Komputer daripada UNISEL, manakala isteri saya graduan Sains (Biologi) daripada USM. Saya bekerja manakala isteri adalah suri rumah.

Kami telah start mengambil upah ini sejak bulan september 2013. Boleh lihat link ini: Upah buat assignment

Saya mengambil upah buat assignment berkaitan dengan coding terutama c#, vb, c++ atau java programming. C# dan VB programming saya oklah, tapi untuk C++ dan Java, just basic jer.

Manakala isteri saya buat assignment (BM/English) bergantung pada tajuk dan soalan assignment. Isteri saya yang banyak buat sebab assignment BM/BI paling banyak sekali. Saya tak berapa minat untuk mengarang ayat ni. Saya mahir bab coding jer.

Saya tahu ramai yang sedang bekerja dan pada masa yang sama melanjutkan pelajaran sama ada master atau degree. Tambahan dengan hendak jaga anak-anak lagi, mana nak sempat buat assignment dalam 10 hingga 20 muka surat.

Saya dan isteri hanya membantu assignment yang kami rasa boleh buat. Dahulu kami ambil je assignment tidak kira susah atau senang, tapi sekarang ramai repeat customer yang kekadang kami tidak boleh tolak. Yang bayar lebih pun ada. Banyak email yang kami tak sempat reply atau tidak boleh reply dengan cepat disebabkan kesibukan untuk menyiapkan assignment yang banyak.

Pernah ada customer tidak berapa yakin dengan kami sampai mahu dapatkan no telepon untuk kol atau whatsapp. Bila dah kol boleh memerli plak. "boleh buat ke ni" "boleh caya ke ni" haha.. Tapi sekarang sudah jadi repeat customer.. ape daa orang tu.

Kalau hendak bagi testimoni customer memang boleh. Tapi tak perlulah kot.. Saya tahu ramai sangat terdesak sampai tak perlu nak yakin ke tak.

Pernah customer mengadu yang beliau terkena dengan pembuat assignment iaitu budak universiti. Duit da ambil tapi assignment tak siap, last2 tak hantar. Budak tahu lah sengkek, takkan nak pulangkan duit kan..

Tapi kami tak ambil duit dahulu. Deposit pun tak perlu. Nanti da siap, kami akan bagi tahu untuk buat bayaran dahulu. Lepas itu barulah kami bagi assignment itu.

Kami memang komited dengan kerja menyiapkan assignment ini. Sesiapa yang memerlukan bantuan daripada kami bolehlah email ke:

bukucerita2000@gmail.com 
dan attach sekali soalan assignment tersebut.

Insyaallah kami akan bantu anda.

Saturday, October 26, 2013

Mom & Baby expo shah alam 2013

Semalam pergi expo tuk beli barang baby dan set penyusuan.


Pegi survey, target tuk beli medela 

Beli medela swing. RM 718 termasuk avent starter.